Vietnamesiska vårrullar med dipp

Om du inte redan har upptäckt denna rätt rekommenderar jag verkligen att testa. Här nedan har du dessutom en superenkel variant.
Du kommer bland annat behöva rispapper som finns i de flesta mataffärer vid sushiriset osv, men Icas egna t.ex. är inte så bra utan går lätt sönder. Rekommenderar att köpa på City Gross "världen runt"-hylla och få mer the real deal som
är bättre.
Om du vill göra färska vårrullar med dipssås till 3 personer behöver du:
Till rullarna:
- ca 20 Rispapper
- 400g färdigstekt & färdigskivad kycklingfilé. Vi brukar ta den som heter Classic från Kronfågeln.
- mango
- 1 gurka
- 1 kruksallad
- risnudlar
- 1 kruka färsk koriander
Till dippsåsen:
- 1 1/2 dl vatten
- 1 dl socker
- 1 dl fisksås
- 1 dl vitvinsvinäger
- 0,5 dl limejuice
- 3 vitlöksklyftor
- ca 1/2 röd chilifrukt (mer om du gillar starkt)
- 1 kruka till färsk koriander
Såhär gör du:
1. Koka nudlarna enligt anvisningarna i en stor kastrull (då kan du använda den till rispapprena sen). Låt svalna.
2. Värm vattnet till dippsåsen i en gryta och lös sockret i. Ta av från värmen och tillsätt fisksås och vitvinsvinäger.
2. Finhacka vitlök, chili och koriander till dippsåsen och rör ner. Häll såsen i en burk och ställ i kyl att gotta till sig sålänge.
3. Skär gurka och mango i små stavar till vårrullarna. Skär/bryt salladens blad i några bitar.
4. Värm nytt vatten i den stora grytan till lite varmare än ljummet. Lägg ner ett rispapper en liten stund tills det mjuknat helt.
5. Ta upp det mjuka pappret, lägg på en skärbräda och badda av det lite med en ren kökshandduk/papper.
6. Placera lite nudlar, mango, gurka, sallad, ett par bitar kyckling och några korianderblad i mitten av pappret. Vik över kortändarna och rulla sedan från ena långsidan medan du "drar åt" lite. Skär på mitten och ställ halvorna på ett fat.
7. Upprepa med alla pappren tills du rullat alla rullarna. Jag glömde ta steg för steg-bilder, så utgå mest från ingredienserna här och sök upp bilder någonstans som hjälp om du behöver.
8. Servera med dippsås upphällt i små skålar! Dippa och njuuuut!
Det allra godaste du kan göra är såklart att äta riktiga såna här vårrullar på restaurangen Izakaya Moshi i Växjö, men dessa är också väldigt goda!