Gyllene saffranskola
Gyllene saffranskola med lite citron, brynt smör och havssalt - här är mitt recept!
Kokade ihop saffranskola som jag gått och drömt om några veckor. Kola är så enkelt och gott, extra enkelt med kökstermometern som är väldigt välanvänd här hemma! 😃
För att göra min kola behöver du:
50g smör
2dl strösocker
1.5dl ljus sirap
3dl vispgrädde
0,5g mald saffran
1msk citronjuice
1tsk vitvinsvinäger
2 nypor malt havssalt
(Om man vill kan man även blanda i lite gul karamellfärg och ätbart guldpulver för extra gyllene kola, som jag gjorde)
Såhär gör du:
Smält smöret i en kastrull tills det blir ljusbrunt och brynt. Rör sen ner övriga ingredienser i kastrullen och sätt plattan på medelvärme (jag hade 5/9). Koka tills kolan är 125 grader, på min spis tog det ca 25 minuter, men använd termometer vettja!
När kolan nått rätt temperatur häller du den i en liten form med bakplåtspapper. Min form var ca 15x20 cm vilket gav lite tjockare kolor. Jag pudrade även lite guldpulver på kolan och strödde över pyttelite extra havssalt.
Låt sen formen svalna på köksbänken, gärna ca 6-8h, innan du skär den i kolor. Jag skar dem till små munsbitar, uppskattningsvis ca 1,5x1,5cm och fick ut ca 80 kolor!
Och ja, de blev lika goda som de ser ut, får se om det finns några kvar till julafton! 😬

