Min kålpudding

(null)


Klassisk kålpudding som serveras med lingon. 

En av mina favoriträtter! 
Om du vill göra kålpuddingen i lergryta så glöm inte lägga grytan i blöt det första du gör. 

Om du vill göra ca 6 portioner av min kålpudding behöver du:
1,5kg vitkål
1 kg färs
1.5 dl grädde
2 gullökar
1 dl ströbröd
1 msk mald kryddpeppar
1,5 msk japansk soja
0,5 dl kalv- eller oxfond
Ca4msk ljus sirap som används lite i taget enl. recept
Fett att fräsa i
Lingon till servering
Salt, peppar

Såhär gör du:
1. Skär vitkål och gullök i småbitar och fräs i lite fett i 2-3 omgångar i en större stekpanna. Tillsätt 1 msk sirap per omgång. Sätt ugnen på 150 grader (vänta med detta om du använder lergryta, då ställs grytan in i kall ugn som du sen sätter igång). 
2. Blanda färs, grädde, ströbröd, kryddpeppar, soja, och fond noga i en stor bunke. Blanda sen i den frästa kålen och löken. 
3. Häll hela härligheten i en stor ugnsform eller i din lergryta och ringla ca 2 msk sirap över. 
4. Sätt in form eller gryta i ugnen och grädda ca 1,5 timme. Du kan kolla att den är klar med en termometer, som i så fall ska visa 70 grader. 
5. Ta fram lingon och hugg in! 

Jag körde för övrigt min på 90 grader ugnstemp i 6 timmar i lergryta. Lite overkill kan tyckas, men gott blev det! 
Du kan också höja ugnstempen från 150 grader till 200 grader om du vill att den ska gräddas fortare, skulle då gissa ca 1 timme kanske. Har man tid är det dock värt att grädda lite längre på lägre temperatur tycker jag!
Kålpudding är perfekt att frysa till matlådor.

 

Kommentera här: