Semmelfudge!



S-E-M-M-E-L-F-U-D-G-E
Men snälla nån, det här blev ju precis så briljant som jag tänkte mig!
Till jul brukar jag göra en grym fudge med ingefära och digestive-kex som jag har tagit fram receptet till (finns här på bloggen!).
Hjärnkontoret viskade plötsligt att det borde gå galant att göra om det till en fudge med semmelsmak - and oh it did! 😱
Så här har ni det!
Perfekta små munsbitar av len fudge som är fullpackade med kardemumma, rostad mandel, bitar av mandelmassa och toppade med krossade små kardemummaskorpor från Nyåkers.
Gör den, ät den, sprid den och slå på stora djungeltrumman för det här borde banne mig alla testa!
/Mvh Geni
RECEPT
För att göra min fudge behöver du:
Till smet:
2,5 dl strösocker
0,5dl ljus sirap
3dl vispgrädde
0,5 tsk salt
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk torkad, mald kardemumma
75g smör
100g grovhackad vit choklad
50g mandelmassa
1/2dl rostade mandelspån
Till topping:
1/2dl rostade mandelspån
ca 7st krossade små kardemummaskorpor/kakor från Nyåkers eller motsvarande
Såhär gör du:
1 - Koka strösocker, sirap, grädde, salt och vanilj till 120 grader. Gissningsvis ca 20 min beroende på spis.
2 - Under tiden kan du skära mandelmassan och skorporna i småbitar försiktigt, hacka vit choklad och dela smöret i bitar.
3 - Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt kardemumma, smör och vit choklad. Rör tills det smält ihop till en slät, blank smet.
4 - Vänd försiktigt ner rostade mandelspån och småbitar av mandelmassa.
5 - Häll smeten i en liten form med bakplåtspapper. Min var ca 15x20 cm för att få lite höjd på bitarna.
6 - Strö över skorp-bitar och resterande mandelspån. Tryck lätt med en sked över hela ytan på fudgen så att toppingen fastnar bättre i smeten.
7 - Låt stelna riktigt i kyl tills formen känns kall under innan du skär den i bitar.
8 - ÄT!