Saffransnystan med mandel och vit choklad

Saffransknutar med mandelmassa, vit choklad och kardemumma - här är mitt recept! 

Receptet blir ca 24-32 knutar beroende på hur stora bullar man gör. 
Kanske blir du förvånad över ströbrödet i fyllningen? Det är typ det bästa jag har testat! Det gör att fyllningen fortsätter vara just fyllning istället för att allt gött bara sugs upp av bullen eller rinner ut på plåten. 😍

För att göra bullarna behöver du
Till deg:
25g jäst
2dl mjölk
0,5g mald saffran
2dl creme fraiche rumstemp
1dl ljus sirap
1 nypa salt
Ca 11 dl vetemjöl
125g smör rumstemp

Till fyllning:
200g mandelmassa
150g smör rumstemp
1/2msk kardemumma
1/2msk vaniljpulver
100g grovhackad vit choklad
1dl ströbröd 

Övrigt: 
1 uppvispat ägg till pensling (du kan också pensla med sirap för lite mer frasig yta) 
Pärlsocker

Såhär gör du bullarna:
1. Värm mjölk och saffran fingervarmt och lös upp jästen i.
2. Häll blandningen i en bunke (gärna i en assistent med degkrok), och tillsätt creme fraiche, sirap, salt och 5dl av mjölet. När det blandats kan du hälla i 5dl mjöl till (den sista dl sparar du till utbak). 
3. Kör maskinen på mellanfart/knåda ca 5 minuter. Tillsätt sen smöret i kluttar, och arbeta ett par minuter till. 
4. Täck bunken och låt jäsa ca 50 min.
5. Stjälp ut degen på mjölad bänk och dela på mitten. 
6. Kavla/tryck ut en halva i taget till en rektangel.
7. Blanda mandelmassa, smör, vaniljpulver och kardemumma till fyllningen och bred ut hälften på deg-rektangeln.
8. Strö över hälften av den vita chokladen och ströbrödet, och vik sen rektangeln så att långsidorna ligger på varandra. Resten använder du såklart till andra deghalvan. 
9. Skär i ca 12-16 strimlor beroende på om du vill ha större eller mindre bullar. Dela dem sedan till "byxor" enligt bilden nedan, och tvinna dem samt snurra dem till nystan. Du kan såklart göra vilken form på bullar du vill. 
10. Lägg ca 12 bullar per plåt och låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter till. Under tiden kan du värma ugnen. Jag kör 190 grader i varmluftsugn. 
11. Pensla bullarna med ägg eller sirap, strö över pärlsocker, och grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter tills de fått gyllenbrun färg!
12. ÄT!!! 

Förhoppningsvis har jag inte glömt något. 🤔 

(null)
(null)
(null)

P.s. Om du vill kan du göra saffransgifflar med kolavaniljkräm istället av degen. Då kavlar du ut varje deghalva till en cirkel (ca30cm i diameter), och skära varje cirkel till 8 tårtbitar. På varje tårtbit lägger du sen en klutt vaniljkräm på den breda änden (jag köpte en färdig mix), som du blandat med lite kolasås. Skulle säga att du behöver ca 1,5dl vaniljkräm och 0,5dl kolasås max till alla 16 bullarna. Rulla ihop dem till gifflar. Grädda gyllenbruna.
Du behöver inte pensla dem med något innan gräddning, istället penslar du dem med smält smör och doppar dem i strösocker när de är färdigbakade! 😍 

(null)


Kommentera här: